Na enkele jaren te zijn gestopt met World of Warcraft besloot ik om toch weer eens te kijken hoe het er nu voor staat met de wereld van Azeroth; of beter gezegd de wereld van Draenor in de laatste WoW-uitbreiding : Warlords of Draenor.

Ik speel nu sinds een dag of 6 de nieuwe expansion “Warlords of Draenor”. Ik moet zeggen dat Blizzard zichzelf echt heeft overtroffen met deze expansion : de questlijnen zijn epischer, de nieuwe Garrison mechanics erg mooi uitgewerkt (en verslavend!) en de graphics hebben echt een flinke boost gekregen. WoW zag er nog nooit zo goed uit en voor een spel dat al 10 jaar uit is, is het verbazingwekkend wat ze nog uit de engine weten te persen.

In the Nightside Eclipse

In the Nightside Eclipse

Bij de activering van de uitbreiding kon ik één van mijn karakters boosten naar level 90 , waardoor ik geen XP meer hoefde te grinden in Pandaria en/of dungeons (ik was level 88). Ook wordt dan je talent tree gereset en je spells worden weer opnieuw toegekend als je begint met de openings questlijn in Draenor. Voor mij ideaal omdat mijn class (Balance Druid) nogal was veranderd in de 2 jaar dat ik niet meer heb gespeeld. Zo kon ik langzaam wennen aan de nieuwe rotation voor mijn class. Je krijgt van Blizzard tevens een set level-appropriate gear bij de boost, dus je kunt gelijk aan de slag.

I will lead and you shall follow

I will lead and you shall follow

De openingsquestlijn die je dan door speelt is behoorlijk spectaculair en als je die door bent, krijg je ook je Garrison. Met je Garrison kun je echt enorm veel : het is je eigen plekje op Draenor (in het gebied Lunarfall) waarin je gebouwen kunt gaan toevoegen die je ondersteunen met de rest van het spel ; tijdens questen kom je followers tegen die je kunt rekruteren in je Garrison en vervolgens op missies kunt sturen : geheel zelfstandig gaan ze dan monsters afmaken, bosses killen of zelfs een Raid voor je doen. De opbrengsten daarvan zijn voor jou (gear, gold of Garrison-resources : het “betaalmiddel” om je Garrison te bouwen en followers mee op missies te sturen) en je followers zelf ontvangen XP waarmee ze levelen. Op een gegeven moment krijg je nieuwe blueprints voor je Garrison en kun je gebouwen gaan toevoegen die je professions ondersteunen. Zo heb ik nu een Alchemy lab dat een bepaalde werkorder aan ingrediënten voor me kan maken en is er een houtzagerij die bomen in de spelwereld kan omzetten in Garrison-resources. Maar ook je followers kun je daarin voor je aan de slag zetten voor nog meer opbrengsten die je o.a. bij professions kunt gebruiken – dit alles wordt geleidelijk mogelijk als je je Garrison upgrade wat soms weer aan quests is gekoppeld, dus de integratie met de rest van het spel is ook erg goed gedaan. Je followers kun je ook meenemen op patrouille rondom de Garrison en dan vechten ze met je mee. Erg goed gedaan en het belooft veel voor de toekomst waarin ik voor me zie dat je zelf met je followers dungeons doet.

Je Garrison Architect helpt je bij het upgraden en bouwen : ik noem hem altijd Mr. Slave

Je Garrison Architect helpt je bij het upgraden en bouwen : ik noem hem altijd Mr. Slave

WoWScrnShot_010815_133132

 

Waar ik nog sceptisch over was, was of het na de eerste zone niet weer snel grindy of same-old-same-old WoW zou worden. Maar ook in de tweede zone worden de zaken er niet minder episch op en ook daar weer zijn de quests en scenarios enorm onderhoudend. Veel bekende kill-, fetch en fedex quests, maar vaak net weer met een nieuw element dat het spannend maakt en houdt. Ook in de tweede zone komt het Garrison onderdeel weer terug, dus ook dat is veel meer dan een gimmick.

Wat ik nog niet heb gedaan zijn dungeons. Ik heb altijd een hekel gehad aan de Dungeon Finder en speel die content liever met bekenden. Ook PVP doe ik niet op mijn main character, dus over deze zaken kan ik nog niet zoveel zeggen. Het guild waarin ik al jaren zit is momenteel ook vooral druk met levelen en questen, dus die dungeons komen later nog wel.

Sola Skjultes

Sola Skjultes

Ik heb ook nog even een tripje gemaakt naar de oude zones van Azeroth en je ziet wel een groot verschil qua graphics en aankleding t.o.v. de nieuwe wereld van Draenor. Maar voor mij is dat een stuk mooie nostalgie. Ik ben nu level 94 en ik moet zeggen dat het best snel gaat qua levelen en dat de quests en tegenstanders ook wel vrij makkelijk zijn, zelfs voor een Boomkin als ik – ik kan makkelijk meerdere tegenstanders op level aan terwijl dat vroeger toch echt 1 voor 1 moest. De survivability is verhoogd voor mijn class en dat merk ik duidelijk en daarnaast doe ik met de nieuwe spells en rotation een behoorlijke partij schade. Ik ben benieuwd hoe het straks gaat zijn op endgame en hoe de rest van de content zich verhoudt tot de eerste twee zones, hoe dungeons zijn en wat je gaat doen op level 100 als je niet per se wilt raiden. Dus nog genoeg te zien en ontdekken. Ik zie overigens nog geen dailies (volgens mij zijn die er uit) en dat bevalt me prima. Ik heb genoeg te doen aan mijn Garrison om mezelf bezig te houden naast het levelen. Alles voelt minder grindy aan en het is echt een step up t.o.v. Pandaria, waar het thema me al niet zo aansprak en ik al snel de interesse verloor in WoW en uiteindelijk ook zou quitten halverwege de content.

Astral Moonkin Form

Astral Moonkin Form

Voor mensen die WoW ooit speelden is het een dikke aanrader om weer eens opnieuw kennis te maken met een nieuwe wereld en de zeer goed opgepoetste elementen : zowel qua interface als mechanics is alles bijzonder stabiel, mooi en het werkt gewoon (niet meer de bugfests die we soms van Cataclysm kenden).

Voor nieuwkomers – als je nieuwsgierig bent naar WoW of MMO’s in het algemeen is het nu wel een goed moment om in te stappen, want dingen die nodeloos complex waren in het verleden zijn dat nu wat minder en dingen die saai waren zijn een stuk minder saai geworden doordat ze net een beetje meer flavour en spice hebben toegevoegd!

Come Fly With Me

Come Fly With Me