In deze Retro Spotlight geven we nieuwe betekenis aan het begrip ‘supersnelrecht’! Het is boeven vangen met een lik-op-stukbeleid waar Teeven zijn vingers bij zou aflikken. Dus kruip snel achter het stuur van je arcadekast en laat die motor ronken, want we gaan op patrouille in Taito’s Chase H.Q.!

Arcade flyer van Chase H.Q.

Arcade flyer van Chase H.Q.

The Chase is on!

Chase H.Q. verscheen in 1988 in de arcadehallen. Het spel heeft op het eerste gezicht veel weg van Sega’s invloedrijke race klassieker Out Run, maar in plaats van (ont)spannende ritjes over de snelweg in je luxe sportwagen met je vriendin als bijrijder, draait Chase H.Q. om intense, high-speed politie achtervolgingen, waarbij je niet alleen wagens van onschuldige burgers moet ontwijken, maar juist agressief tegen de auto van de bad guys moet rammen om ze tot stilstand te dwingen!

Er waren twee varianten van de arcadekast van Chase H.Q.. Er was een standaard, staande kast met daarop een stuur en een versnellingspook, terwijl onderaan de kast een gaspedaal was gemonteerd. Maar er was ook een luxe ‘full body experience’ kast waarin je kon zitten als in een echte auto en waarbij de versnellingspook niet op de kast, maar naast de stoel zat, wat het geheel extra authenticiteit gaf.

chase02

Aan het begin van elk van de vijf levels krijg je een korte briefing via de autoradio met informatie over de bad guys die aangehouden moeten worden. Vervolgens stap je met je partner in de auto en scheur je over de drukke snelwegen op jacht naar de voortvluchtige criminelen. Je moet daarbij uiteraard het gewone verkeer zoveel mogelijk zien te ontwijken en je hebt bovendien te maken met een zeer krappe tijdslimiet. Teveel tijdverlies door botsingen met het gewone verkeer, of zelfs zware crashes met de obstakels langs de weg en de bad guys ontsnappen en dan kun jij je badge wel inleveren!

Om je te helpen heb je per level (of per credit) de beschikking over drie turbo boosts. Hierdoor krijg je een tijdelijke snelheidsinjectie om vlug de afstand tussen jouw auto en die van de bad guys te verkleinen, maar de extra topsnelheid maakt het uiteraard wel lastiger om de bochten te kunnen nemen en het gewone verkeer te ontwijken. Maar met een beetje behendig stuur- en vliegwerk kom je er wel, en anders moet je maar terug naar de Police Academy voor rijlessen.

chase03

Heb je de boevenauto eenmaal ingehaald in de eerste fase van het level, dan gaat een nieuwe tijdslimiet lopen waarbinnen je de auto vervolgens tot stilstand moet zien te krijgen en dat doe je niet door de softe Hollandse aanpak te volgen van vriendelijk vragen en “alstublieft, meneer de boef” zeggen; niets daarvan, je ramt die schoften gewoon van de weg af! Make my day, punks!!

Je kunt wel merken dat auto’s vroeger een stuk degelijker gebouwd werden, want er komt nogal wat bij kijken om de auto van de boeven tot stilstand te krijgen. Aan de zijkant van het scherm geeft een metertje aan hoeveel schade de auto van de bad guys heeft opgelopen. Elke keer dat je de auto ramt, komt er een streepje bij en loopt de meter langzaam vol. Na een paar keer rammen zie je de vlammen al uit de auto slaan, en na nog enkele rake klappen is hij eindelijk total loss en kun je de criminelen inrekenen. Job well done, op naar de volgende missie!

Chase H.Q. was met zijn spectaculaire race- en beuk actie een grote hit in de arcadehal en werd dan ook gretig geport naar vrijwel elke home computer en console, waaronder de ZX Spectrum, Commodore 64, Amiga, Game Boy, Master System en PC Engine.

De arcade versie van Special Criminal Investigation

De arcade versie van Special Criminal Investigation

Special Criminal Investigation

In 1989 verscheen een vervolg op Chase H.Q. in de arcadehal onder de titel Special Criminal Investigation, of kortweg S.C.I. (niet te verwarren met CSI).

De gameplay is in essentie onveranderd gebleven, maar de grote nieuwe en zeer spannende toevoeging aan de game is dat je nu de mogelijkheid hebt om te schieten op de vluchtauto van de criminelen! Je partner hangt dan uit het zijraampje net als in die geweldige politiefilms uit de jaren ’80 en schiet op de bad guys. Sommige staande versies van de arcadekast hadden de vuurknop van het wapen op het stuurwiel, terwijl andere kasten de vuurknop op de versnellingspook hadden zitten. Net als bij Chase H.Q. was er ook een deluxe sitdown cabinet om de ervaring compleet te maken.

chase05

Het “Investigation” gedeelte uit de titel is overigens een beetje misleidend, want in S.C.I. gaat het er net als in Chase H.Q. weinig subtiel aan toe. Het is ram and shoot them first, ask questions later! En zo zien we het graag.

S.C.I werd eveneens geport naar alle home computers, waaronder de ZX Spectrum, Commodore 64 en Amiga, maar de console ports bleven indertijd beperkt tot de PC Engine en Master System, maar de Saturn kreeg later vrijwel arcade-perfect versies van Chase HQ en S.C.I. gebundeld op een onweerstaanbare compilatie disc.

Super Chase: Criminal Termination

Super Chase: Criminal Termination

Super Chase: Criminal Termination

In 1992 verscheen het derde deel in de Chase H.Q. serie onder de naam Super Chase: Criminal Termination. Kijk, dat is nog eens eerlijke marketing. Die titel dekt de lading beter dan Criminal Investigation. Want wat valt er nou te onderzoeken, gewoon kapot rammen die criminelen!

Ook voor dit derde deel is de core gameplay onveranderd gebleven. Chase H.Q. zou Chase H.Q. immers niet meer zijn zonder high-speed politie achtervolgingen. De graphics hebben uiteraard wel een flinke boost gekregen en de grote vernieuwing is ditmaal dat het spel niet meer vanuit een third person perspectief gespeeld wordt, maar vanuit een spectaculair first person view. Alsof je zelf achter het stuur zit!

Super Chase: Criminal Termination kreeg helaas geen port naar home computer of console en bleef dus beperkt tot een release in de arcadehal.

Super Chase H.Q. op de SNES

Super Chase H.Q. op de SNES

Super Chase H.Q.

In 1993 bracht Taito de Chase H.Q. serie naar de Super Nintendo met Super Chase H.Q.. Dit spel is echter meer gebaseerd op de laatste arcade game Super Chase: Criminal Termination dan de originele Chase H.Q. en wordt gespeeld vanuit eenzelfde first person perspectief. De hoge snelheidsactie maakt ook deze console exclusive tot een geweldige arcade racer en een must-have voor SNES verzamelaars.

De arcade versie van Chase H.Q. 2

De arcade versie van Chase H.Q. 2

Chase H.Q. 2: Police Emergency

In 2007 verscheen het laatste deel in de Chase H.Q. serie exclusief in de arcadehal, genaamd Chase H.Q. 2: Police Emergency. De klassieke third person gameplay van de originele Chase H.Q. is weer terug, maar dan in een modern jasje gegoten met up-to-date graphics, en als grote vernieuwing ditmaal de mogelijkheid om met meerdere spelers tegelijk te spelen via een link-up systeem waarbij twee arcadekasten aan elkaar kunnen worden gekoppeld voor high speed multiplayer police brutality mayhem. To protect and swerve!

The Chase is better than the catch

De Chase H.Q. serie omvat enkele van de meest intense en actievolle arcade racers aller tijden, die nog altijd geweldig leuk zijn om te spelen. Welke home versie van Chase H.Q. of een van de sequels je ook speelt, de high speed thrills zijn nog altijd volop aanwezig. Dus vang snel een exemplaar op je retro console of home computer naar keuze en ga op boevenjacht. Gotta catch ‘em all!