Er is voor mij maar één game waar ik al geruime tijd echt naar verlang. Dragon Age: Inquisition. Het is zo erg zelfs, dat ik een aantal maanden geleden weer begonnen ben met het spelen van Dragon Age 2, gewoon elke keer wanneer ik tijd heb eventjes rondrennen als Hawke. Ik heb ook de Essential Guide gekocht om zo alles uit het spel te kunnen halen. Zelfs nu ik hier achter mijn laptop zit om te vertellen over Dragon Age: Inquisition hoor ik mijn PlayStation 3 mij roepen om nog even een uurtje te spelen. Ik had tijdens de Gamescom bij mijn mede Level30-ers, Mark en Erik, dan ook al erg subtiel (36 keer achter elkaar zeggen dat ik Dragon Age: Inquisition graag zou willen bekijken op de beurs) laten weten dat ik een lichtelijke voorkeur had om even langs de stand van Dragon Age: Inquisition te lopen. Door alle afspraken op Gamescom hadden we pas aan het einde van de dag tijd om in de rij te gaan staan en in deze rij leek de tijd voorbij te kruipen.

Behemoth_01_WM_web

Eenmaal binnen kregen we een trailer en een demo van de nieuwe game te zien. Erik gaf aan dat hij er niet warm of koud van wordt en dit kan ik ergens wel snappen. Begrijp me niet verkeerd, het zag er mooi uit en de trailer was spannend en veelbelovend, maar ik kan me voorstellen dat het voor iemand die niet zoveel van Dragon Age of uberhaupt van RPG’s houdt als ik, geen vlinders in zijn buik krijgt. Maar voor mij is het anders. Mijn handen begonnen te jeuken en mijn hoofd dolt dagelijks met het vooruitzicht van alle keuzes die ik zal moeten maken. Welk ras ga ik spelen, kies ik voor human, iemand uit een machthebbende familie die snel leert en haast overal geaccepteerd wordt, of kies ik misschien voor een van de kleine gedrongen briljante ambachtslieden met hun prachtige baarden (dwarf). De grootste kanshebbers voor mij zijn de mooie onafhankelijke unieke elf en het nieuw toegevoegde speelbare ras van de imposant sterke Qunari.

Het kiezen voor een dwarf maakt het iets makkelijker om vervolgens een klasse te kiezen, dwergen kunnen namelijk geen mage worden. Naast mage kun je kiezen voor rogue, of voor een warrior en als dat niet keuzes genoeg zijn, is het ook nog zo dat elk van deze klassen een eigen specialisatie heeft.

class

Bij Dragon Age: Inquisition is het niet mogelijk om, zoals bij voorgaande games, een directe import uit het verleden te spelen, maar BioWare biedt een mooie oplossing, namelijk Dragon Age Keep. De Keep is een gratis web app (beschikbaar voor de PC, consoles, tablets en telefoons), die spelers in staat stelt om de geschiedenis van deze game zelf te creëren. Dit hele proces beslaat meer dan 300 belangrijke beslissingen, en je kunt dus vrij kiezen of je dezelfde keuzes maakt die je spelend ook hebt gemaakt of dat je voor een totaal andere verhaallijn kiest. De vragenlijst beslaat de eerste twee Dragon Age spellen met daarin ook alle gedownloade extra content. Het probleem bij al deze keuzes is dat ik me eerlijk gezegd niet meer alle missies van Dragon Age: Origins kan herinneren, en het voor mij dan lastig is een keuze te maken (ik neem het allemaal heel serieus). Ook word ik lichtelijk panisch van het idee dat de keuzes die ik nu maak al van invloed kunnen zijn op mijn ervaring in Dragon Age: Inquisition. Yikes!

Wat ook nieuw is in de franchise is de mogelijkheid tot het spelen van een multiplayer mode, waarbij vier spelers coöperatief quests kunnen doorlopen die compleet los staan van het single-player verhaal. In de Dragon Age multiplayer trek je samen met je vrienden ten strijde in spannende kerkers en kan je leren hoe elke klasse speelt, wat effectieve combinaties en technieken zijn en hoe de samenstelling van je team het spel kan beïnvloeden. Omdat de multiplayer en single-player twee losstaande onderdelen zijn, zal het niet mogelijk zijn om spullen zoals wapens en harnassen mee te nemen van de ene naar de andere modus. Bij de lancering zul je kunnen kiezen uit twaalf verschillende personages, vier van elke klasse (warrior, rogue en mage). Figuren uit dezelfde klasse zijn heel verschillend in de manier waarop ze kunnen worden ingezet in een party, dit doordat ze allen een ander specialisatie hebben. Helaas moeten we nog even wachten voordat Dragon Age: Inquisition in de winkel ligt, maar gelukkig is er genoeg om naar uit te kijken en houdt het invullen van de Keep online ons nog wel even zoet.