The Big N had weer een hoop nieuwtjes voor ons in petto tijdens de Nintendo Direct video presentatie van afgelopen nacht. Vooral 3DS bezitters werden verwend met aankondigingen van diverse nieuwe titels voor de succesvolle handheld, maar ook voor Wii U bezitters waren er enkele verrassingen en nieuwe trailers om van te watertanden. Ik pik hieronder de krenten uit de spreekwoordelijke pap voor jullie. Yummy!

Mario Golf: World Tour
Om te beginnen kondigde Nintendo het langverwachte nieuwe deel aan in de briljante Mario Golf serie genaamd Mario Golf: World Tour. Het vorige deel in de serie verscheen in 2004 voor de GameCube, dus het werd wel hoog tijd dat Mario en kornuiten weer eens een balletje sloegen. Dit keer kun je in een nieuwe singleplayer mode ook spelen met je eigen Mii poppetje temidden van alle Nintendo helden. Het spel staat gepland voor een hole in one op 2 mei 2014, dus poets je golfclubs maar vast op.

 

Monster Hunter 4 Ultimate
De in Japan uiterst succesvolle, maar in het westen maar mondjesmaat opgepikte Monster Hunter serie waagt nogmaals een poging om door te breken met de westerse release van Monster Hunter 4 Ultimate. Het spel is al langer uit in Japan, maar wordt nu dus eindelijk ook bij ons uitgebracht. Met een meer dynamisch gevechtssysteem en online multiplayer ondersteuning is dit een absolute must voor liefhebbers van Japanse action RPG’s. We zullen nog wel even geduld moeten hebben, want het spel komt pas begin volgend jaar onze kant op.

 

Pokemon Battle Trozei
Al veel eerder kunnen we monsters verzamelen in Pokemon Battle Trozei, een nieuwe spin-off titel in de geliefde Pokemon serie dat uit moet komen op 20 maart 2014. Het betreft een op het eerste gezicht vrij standaard 3-op-een-rij puzzelspelletje in de overbekende stijl van Bejeweled en Candy Crush Saga, maar dan met Pokemon figuurtjes. Echter Nintendo zou Nintendo niet zijn als het er geen geniale twist aan wist toe te voegen. De twist hier is dat je tijdens het puzzelen aan het vechten bent tegen een Pokemon tegenstander. Door de juiste soort Pokemon in je speelveld weg te spelen, kun je krachtigere aanvallen uitvoeren in het gevecht en je kunt het zelfs met 4 spelers tegelijk opnemen tegen een sterke Pokemon tegenstander. Er vallen uiteraard weer heel wat Pokemon te verzamelen, naar verluidt zitten alle Pokemon figuren (!) uit alle Pokemon games tot nu toe (!!) in dit nieuwe puzzelspel, wat neerkomt op meer dan 700 beestjes om te verzamelen! Gotta catch ‘em all, dus zeg maar vaarwel tegen je sociale leven voor de rest van het jaar!

 

Yoshi’s New Island
Nintendo had ook nog wat nieuwtjes te vertellen over Yoshi’s New Island, het vervolg op de SNES klassieker Super Mario World 2: Yoshi’s Island. Het belooft dezelfde briljante, pastelkleurige platform acte als het SNES origineel waarin Yoshi de kleine Baby Mario veilig door de levels moet loodsen. Nieuw is ditmaal de mogelijkheid van Yoshi om enorme eieren uit te poepen, wat naast anale ongemakken ook nieuwe gameplay mogelijkheden met zich mee moet brengen. Verder werd bekend gemaakt dat het spel gebruik zal maken van de tilt sensoren van de 3DS voor de besturing van Yoshi wanneer hij transformeert in een duikboot of – ook nieuw – een pneumatische boor. Jaja, dat is het soort innovatie waar Nintendo zijn hand(held) niet voor omdraait. Of juist wel? In elk geval kunnen we vanaf 14 maart 2014 op tilt gaan met deze nieuwe game.

 

3DS eShop
Voor de Nintendo eShop was er ook een mooie line-up aan nieuwe downloadable (indie) games voor de 3DS, waaronder Treasurenauts, een 2D platformer die bij mij direct herinneringen opriep aan Wonder Boy in Monster World met grote open levels en veel schatten om te verzamelen en monsters om te verslaan, zowel in singleplayer als cooperatieve 2-player modus.

Moon Chronicles is de eerste first-person shooter die zal uitkomen voor de 3DS, maar verwacht geen grijsbruine CoD kloon, het spel had gelukkig veel meer weg van de sfeervolle Metroid Prime serie met een grotere nadruk op avontuur en exploratie dan op domweg knallen.

Ook werd bekend gemaakt dat Retro City Rampage de stap zal maken van WiiWare naar handheld. Deze humoristische 8-bit versie van GTA wil je niet missen, dus om je geheugen op te rissen kun je hier nogmaals onze review lezen van de vorig jaar verschenen WiiWare van Retro City Rampage.

 

Wii U eShop
Voor de Wii U werden eveneens enkele nieuwe titels aangekondigd die in de eShop zullen verschijnen, zoals indie platformers Shovel Knight, een 8-bit NES stijl platformer die gameplay elementen van DuckTales en Digger T. Rock combineert in een onweerstaanbaar uitziend geheel; en 1001 Spikes, eveneens een 8-bit NES stijl platformer waarin je als een ware Indiana Jones talloze (of op z’n minst 1001) dodelijke valstrikken moet overleven met je behendigheid en snelle reflexen. 1001 Spikes lijkt op een soort gedistilleerde actie/platform versie van La-Mulana, bijzonder vernieuwend ziet het er niet uit, maar wel erg leuk. Het is in elk goed om nieuwe indie games te zien verschijnen op de Wii U, dus graag meer!

 

Child of Light
Ook Ubisoft komt met een nieuwe eShop titel voor de Wii U genaamd Child of Light, een 2D sidescrolling platform/RPG met turn-based gevechten. De prachtig vormgegeven spelwereld, gebaseerd op sprookjes en de werken van de Japanese animatiestudio Ghibli, maakt gebruik van dezelfde in-game engine als Rayman Origins/Legends. Het avontuur kan met twee spelers tegelijk gespeeld worden, waarbij de tweede speler de rol zal aannemen van een vuurvliegje dat de heldin uit de titel helpt bij het oplossen van puzzels en het verslaan van monsters. Child of Light ziet eruit als een veelbelovende RPG, een waar lichtpuntje voor Wii U bezitters!

 

GBA games op Wii U / NES Remix 2 / Super Luigi Bros.
Uiteraard heeft ook Nintendo enkele nieuwe eShop titels in de pijplijn voor Wii U bezitters, en werd er allereerst eindelijk gevolg gegeven aan aankondiging van vorig jaar dat GBA games naar de Wii U Virtual Console zouden komen. De eerste GBA titels verschijnen nu in april 2014 met de pareltjes Metroid Fusion, Mario & Luigi: Superstar Saga en Super Mario Advance 3: Yoshi’s Island.

Nintendo grijpt ook nog verder terug in de tijd met NES Remix 2 dat ditmaal memorabele momenten uit klassiekers als Metroid, Super Mario Bros. 2 en 3, Punch-Out, Kid Icarus en The Legend of Zelda 2: Link’s Adventure door elkaar husselt en in de remix gooit. Daarnaast zal NES Remix 2 ook de volledige bonus game Super Luigi Bros. bevatten: in de eerste NES Remix was er een uitdaging waarin je met Luigi door een gespiegeld level uit Super Mario Bros. moest rennen, dus niet van links naar rechts, maar van rechts naar links. Super Luigi Bros. borduurt voort op dit idee en laat je simpelweg de complete originele Super Mario Bros. game in spiegelbeeld versie spelen, compleet met Luigi’s eigen unieke springstijl, wat een geweldig leuke, frisse twist geeft aan deze klassieke game. NES Remix 2 verschijnt op 25 april 2014.

 

Super Smash Bros.
Veel nieuws over nieuwe retail games voor de Wii U bleef helaas achterwege. Hoogtepunt van de presentatie was voor mij de nieuwe trailer voor Super Smash Bros., waarin Little Mac uit Punch-Out!! zijn opwachting maakte. Dit kleine vechtersbaasje, de ultieme underdog, voelt zich duidelijk thuis in de arena van Smash Bros. zoals deze schitterende trailer demonstreert.

 

Donkey Kong Country: Tropical Freeze
Hoewel de oorspronkelijke aankondiging op de E3 vorig jaar me koud liet, liep ik toch wel warm voor de nieuwe trailer voor Donkey Kong Country: Tropical Freeze. Het speltempo lijkt aardig opgeschroefd waarbij de actie wel wat weg lijkt te hebben van Rayman Origins/Legends en dat lijkt een geweldige match op te leveren met de bekende gameplay van de Donkey Kong Country serie. Dit belooft dus weer een tropische 2D platform topper te worden voor Nintendo. Volgende week kunnen we al compleet apeshit gaan wanneer het spel in de schappen ligt!

 

Mario Kart 8
In de nieuwe trailer voor Mario Kart 8 liet Nintendo een nieuwe reeks speelbare personages langskomen en dat waren verrassend genoeg de Koopalings, Bowser’s kleine handlangers uit Super Mario Bros. 3! Hiermee zal Mario Kart 8 het grootste aantal speelbare personages bevatten van alle Mario Kart games, wat veel nieuwe spel- en racetactieken mogelijk maakt. Dat wordt weer racen, knallen en feesten op de kartbaan. Maar we moeten nog even in de startblokken wachten, want het spel zal pas op 30 mei 2014 uitkomen.

 

Monolith Soft’s nieuwe RPG
Nintendo lichtte voorts een klein tipje van de sluier op over Monolith Soft’s nieuwe RPG voor de Wii U. Er is nog weinig bekend over deze opvolger van Xenoblade Chronicles, die nog onder de voorlopige naam “X” gaat, maar de beelden van het real-time battle systeem beloven een verfijndere versie van het systeem uit Xenoblade Chronicles met de nieuwe mogelijkheid om midden in een gevecht in een gigantische Mech-robot te stappen voor extra aanvalskracht en –tactieken.

 

Bayonetta 2
Ten slotte sloot Nintendo de presentatie af met een nieuwe trailer voor Bayonetta 2, waarin de betoverende heks zich weer van haar beste kant liet zien door ongenadig kont te schoppen in een bizar en compleet over-the-top actie spektakel zoals alleen Platinum Studios dat kan maken. Het lijkt er overigens op dat Bayonetta 2 een nieuw speelbaar personage introduceert, maar verdere details moeten nog volgen. Het spel heeft nog geen nader bepaalde release datum ergens in 2014.